keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

¤ Leikkaus

Raskas päivä takana.

Kaikki oli mallillaan vielä eilen blogia päivitellessäni. Kunnes 13.15 Sirnalta alkoi vuotaa sikiönestettä, joka oli todella tumman vihreää. Se on merkki siitä, että istukka tai istukoita on irronnut. Kiire lääkäriin tuli siksi, että ponnistusvaihe ei ollut alkanut. Pentu tai pennut olivat jo valmiita syntymään, mutta Sirnan kohdunsuu oli kiinni.

Saimme onneksi paniikkiajan Keski-Uudenmaan Eläinlääkäriasemalle heti. Sinne on meiltä matkaa n. 5 km. Lääkäri tutki Sirnan ripeästi ja totesi sen, että kohdunsuu todella on vasta 1-2 cm avoinna. Pikainen ultraus osoitti pentujen olevan elossa, joten ripeästi leikkaukseen.

Noin tunti tuosta hälyttävästä vuodosta, ja Sirna oli leikkauksessa ja pennut ulkona. Kovin paljon paremmin ei olisi voinut mennä tuo hätätilanne.

Pentuja oli viisi (3 poikaa ja 2 tyttöä) ja kaikki jäivät henkiin. Myös Sirnan kannalta sektio sujui hyvin. Samalla pyysin steriloimaan Sirnan eli poistamaan sen kohdun. Yksi tällainen synnytys riittää, en ikinä uskaltaisi riskeerata Sirnaa uudella astutuksella. Nämä 5 ovat nyt se, mitä Sirna rotuun omalta osaltaan jättää.

Jälkeenpäin eläinlääkäri kertoi, että Sirnan kohtu oli ollut valtava, vaikka pennut olivat normaalikokoisia. Se oli ollut jostain syystä täynnä nestettä ja todella suuri, eikä siksi pystynyt supistumaan kunnolla. Supistuksia oli ollut sen verran, että kohdunsuu vähän aukesi ja istukat alkoivat irrota. Jos tiineys olisi kestänyt vielä joitakin päiviä pitempään, olisi koko kohdun repeämisen vaara ollut suuri. Mitään syytä tälle paisumiselle ei lääkäri osannut sanoa. "Shit happens" tai jotenkin niin....

Kun Sirna alkoi heräillä, se heti koitti torkkumisen lomassa hoivailla pentujaan. Joskus leikatuilla nartuilla kestää aikansa tajuta, että pennut ovat niiden, ja hoitaakin niitä pitäisi. Sirna onneksi ymmärsi pallerot heti omikseen ja alkoi huolehtia niistä.

Ensimmäiset maidot pennuille saatiin imetettyä Sirnan vielä maatessa taju kankaalla. Jokainen pentu onneksi jaksoi alusta asti imeä itse, vaikka 2 olikin heti leikkauksen jälkeen selvästi väsyneempiä ja veltompia, kuin muut. Mutta rivakan hieromisen ja lämmittämisen ja aterian jälkeen nekin jäntevöityivät.

Nyt sitten toivotaan, ettei haava tulehdu taikka pennuille tule jotain takapakkia. Mikäli kaikki sujuu edelleen hyvin, niin rajusta alusta huolimatta pentujen jatko vaikuttaa oikein lupaavalta :) .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti